We krijgen veel de vraag wat hosting is, waarom er moet voor betaald worden, waarom bepaalde providers dit zoveel goedkoper kunnen aanbieden en wat het verschil met het onderhouden van de website is. Met deze blogpost wens ik dit graag duidelijk te maken met zo weinig mogelijk technische termen, vandaar de metafoor met een huis. 

Hiervoor zullen we ons eerst even verdiepen in de kosten van een website:

  • Website: De website is in deze metafoor het huis die gebouwd wordt. Een huis kan je huren of kopen. Het aankopen van een huis brengt meer kosten met zich mee maar ook meer mogelijkheden.
  • Domeinnaam: Dit is de straatnaam en het huisnummer van uw huis.
  • Hosting: Dit kan je zien als de grond die je nodig hebt om uw huis op te bouwen. Afhankelijk van de plaats van die grond (bijvoorbeeld in een stad of op het platteland), de kwaliteit van die grond,… is deze grond duurder of goedkoper. Dit is ook zo bij hosting. Hosting is een plaats op het internet die ervoor zorgt dat mensen naar uw website kunnen ‚surfen’, dat deze beschikbaar is. Betere hostingproviders hebben sterk beveiligde datacentra waar hun servers staan en meestal ook backup-servers zodat ze een kopie van de site hebben voor het geval er toch ook een hack zijn en de site kapot is. Goedkopere providers hebben dit dan weer niet en zijn ook heel wat minder beveiligd tegen hackers.
  • Onderhoud: Naast de grond die je nodig hebt voor een huis en het effectieve huis heb je echter ook het onderhoud aan uw huis nodig.  Indien het huis niet onderhouden wordt, heeft het meer kans op inbraken, zware kosten, verval,… Erger nog, wanneer er een brand of inbraak is en er kan aangetoond worden dat het huis niet voldoende onderhouden of beveiligd werd, komt de verzekering niet tussen en dient u zelf op te draaien voor de kosten. Dit is ook zo bij een website. De term die bij sites gebruikt wordt is een ‘update’. Het voordeel bij het updaten van een website is ook dat het de snelheid van de site ten goede komt. Een site die niet onderhouden wordt, kan namelijk snel aan snelheid inboeten. Omgekeerd kan ook. Je mag dan nog het meest dure en fancy alarmsysteem gekocht hebben en uw huis laten bewaken door een waakhond maar wanneer uw huis gebouwd werd in een buurt die bekend staat om diefstallen (in dit geval spreken we hier dan terug over ‘goedkope hosting’), blijft de kans op een diefstal erg groot.
  • Extra’s: Mogelijks wens je na het bouwen van uw huis een tuinhuis te plaatsen, de kamerinrichting te veranderen, een nieuwe eetplaats te kopen,… Deze extra’s zijn geen onderhoud aan uw huis maar extra zaken die u aankoopt. Deze vallen dan ook niet binnen de prijs van de initiële website alsook niet van de onderhoud ervan. Ook dit komt overeen met een website. Extra aanpassingen zoals het toevoegen van afbeeldingen, vertalen, aanpassingen van tekst op de website, aanmaken van nieuwe pagina’s, offerteformulieren toevoegen,.. na het online plaatsen en afwerken van de website volgens de initiële overeenkomst zijn geen onderhoud van de website en behoren ook niet tot een technisch onderhoudscontract dat louter impact heeft op de hosting en veiligheid van uw website.
Zeker. Hou hier echter rekening dat de site dan wel gevoeliger wordt voor hackers wanneer er geen updates gebeuren. In het slechtste geval is de site volledig kapot en dient deze teruggeplaatst te worden aan de hand van een backup (enkel kwalitatieve providers voorzien dit) die genomen werd maar de kosten die hiermee gepaard gaan zijn natuurlijk heel wat duurder. Kwalitatieve providers werken met SLA’s (service level agreements) die u termijnen garanderen waarbinnen het probleem zal opgelost worden. Het zal u namelijk maar overkomen dat uw website offline gaat nadat u net een mailing hebt verstuurd. Dan moet u kunnen rekenen op uw provider en webbouwer die de site in een korte tijd terug online krijgen. Om de site terug online te plaatsen, is dit natuurlijk een extra kost zijn die niet binnen uw gewoon hosting- en/of onderhoudscontract valt. Vergelijk dit met de verzekering die niet tussenkomt of een loodgieter die de afvoer volledig moet vernieuwen omdat het nooit onderhouden werd. Zowel de verzekeringsmaatschappij zal u niet uitbetalen, alsook de kost van de nieuwe afvoer en de werkuren van de loodgieter zullen moeten betaald worden.
Zoals hierboven reeds aangehaald zit het verschil in prijs hem in meerdere aspecten.

Hoe sterk is de website beveiligd?
Worden er backups voorzien?
Zijn er SLA’s (service level agreements) voorzien?
Is er service voorzien of krijg je enkel een login en wachtwoord en moet je alles zelf instellen?
Wat gebeurt er wanneer uw website toch gehackt wordt?
Wat gebeurt er wanneer de website vertraagt?
Hoe groot & zwaar is het hostingpakket dat je nodig hebt (vb website met veel content en foto’s vs eenvoudige site met weinig pagina’s en voornamelijk tekst)
Hoeveel bezoekers komen op de website (enkele tientallen per dag of enkele honderdtallen?)
Daarnaast zijn er nog heel wat technische elementen die en rol spelen zoals SSH-toegang en het ondersteunen van crons maar dit zou ons te ver drijven.

Wat we vooral moeten onthouden is dat goedkope hosting op het eerste zicht de meest interessante optie lijkt, maar je al snel tegen heel wat beperkingen, zowel technisch als servicegericht, botst. Helaas worden mensen hier meestal mee geconfronteerd wanneer het te laat is.

Een website wordt gehost op servers die hier specifiek voor ontworpen zijn en de ondersteuning voor een website, bijhorende foto’s, bestanden, teksten,… bieden. Kwalitatieve mailhosting gebeurt op mailservers die hier specifiek voor ingesteld zijn. Vroeger plaatse men in veel gevallen mailboxen op een webserver omdat dit de kosten drukte. Men is daar echter van teruggekomen gezien het gevaar dat dit met zich meebracht. Een verkeerd mailtje openen kon namelijk grote gevolgen hebben voor de website die op datzelfde platform gehost stond. Omgekeerd was dit ook het geval: wanneer een website offline was of gehackt was, werkte ook de mailbox niet meer. Ondertussen zijn er veel betere alternatieven voorzien zoals Office365.

De ideale situatie?

Zoals je alarmsystemen met alle toeters en bellen hebt, heb je natuurlijk ook hoogstaande hostingpakketten en onderhoudscontracten. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar uw eigen situatie. Wordt uw website niet dagelijks door honderden mensen bezocht dan heeft u geen dedicated server, niet de hoogte SLA’s, de beste hostingsystemen met backups in verschillende datacentra en wekelijks onderhoud op uw website nodig maar zal een eenvoudig hostingcontract bij een kwalitatieve hostingprovider samen met een maandelijkse update van uw website zeker volstaan.