Sinds januari 2017 is ‘beveiliging en bescherming van de privacy van bezoekers en websites’ één van de toppriorteiten bij Google. Een maatregel die ze hierbij genomen hebben, is het controleren van websites op veilige verbindingen, ook wel HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) verbinding genoemd. Stel dat een bezoeker een contactformulier invult op uw website, beschermt HTTPS zijn of haar persoonlijke gegevens. Een HTTPS verbinding kan je herkennen aan de melding ‘https’ voor de domeinnaam en in Chrome staat https in een groene kleur. 

 

Wat houdt een HTTPS verbinding precies in?

Gegevens die via HTTPS worden verzonden, worden beveiligd via het Transport Layer Security-protocol (TLS). Dat protocol biedt drie beschermingslagen:

  1. Versleuteling: gegevens die op de website ingevuld worden of meekomen bij het surfen, worden versleuteld (geëncrypteerd) zodat dit niet beschikbaar is voor derden.
  2. Gegevensintegriteit: Gegevens kunnen niet met opzet worden gewijzigd of beschadigd raken tijdens een overdracht zonder dat dit wordt gedetecteerd.
  3. Verificatie: Hiermee wordt bewezen dat uw bezoekers op uw website surfen en niet doorgelinkt worden naar valse websites.

 

Voordelen

  • Betere positie in Google

Sinds januari 2017 is Google gestart met het hoger plaatsen van https-websites omdat beveiliging en bescherming van de privacy van bezoekers en website een van hun topprioriteiten is geworden. Dit gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag en zal wel een tijdje duren maar hoe vroeger uw eigen website op https staat, hoe minder kans dat concullega’s boven uw eigen website komen.

  • Veiligheid

Wanneer een website op HTTPS staat, worden heel wat gegevens van uw bezoeker dus versleuteld en beveiligd. Zo worden ingevulde gegevens, browsergeschiedenis,.. niet zomaar verspreidt in het wijde web.

Anderzijds geeft een HTTPS-verbinding een bezoeker ook vertrouwen en zekerheid dat hij op UW website terecht gekomen is en niet op deze van een oplichter. Dit biedt natuurlijk ook een verhoogde veiligheid tegen hackers.

  • Vertrouwen

In de financiële sector, waar oplichterij dagelijkse kost is, zoeken mensen vertrouwen bij hun bankier/verzekeringsmakelaar/agent. Binnenkort zullen bezoekers bij een HTTP website een melding krijgen dat ze op een niet-beveiligde website terechtkomen, met de vraag of ze deze website vertrouwen en wensen door te gaan.

 

Een HTTPS-verbinding geeft uw bezoeker dus het vertrouwen en de zekerheid dat hij op UW website terecht gekomen is en niet op deze van een oplichter.

 

 

Wat als ik niet overstap op HTTPS?

  • Bezoekers krijgen een waarschuwing dat ze op een niet beveiligde website terecht zijn gekomen
  • Dit kan nadelig zijn voor uw positie in Google en voor uw reputatie

 

Wat kost het op mijn website op HTTPS te plaatsen?

Om uw website op HTTPS te laten plaatsen, moet uw hostingprovider (meestal is deze dezelfde als uw webbouwen) een upgrade doen van HTTP naar HTTPS.

  • Eenmalige installatiekost 150€
Ja, ik wil mijn website graag op HTTPS plaatsen!