Draait uw website al op https?

Oud protocol

Alvorens we uitleggen wat HTTPS is, moet je begrijpen hoe zijn oudere broer HTTP werkt. Wanneer je met het internet verbindt via deze laatste standaard zoekt je browser het IP-adres op dat bij de URL hoort die je hebt opgegeven en connecteert de browser met het juiste adres. Aangezien die browser ervan uitgaat dat hij verbonden is met de juiste webpagina, verstuurt hij gegevens in leesbare tekst over de verbinding.

Cybercriminelen die berichten onderscheppen die over deze connectie worden verstuurd, kunnen zonder problemen gevoelige data, zoals je wachtwoord of kredietkaartinformatie verzamelen en lezen

De extra ‘s’ in HTTPS staat voor ‘secure’ en duidt op het feit dat het protocol je data encrypteert.

Secure

De extra ‘s’ in HTTPS staat voor ‘secure’ en duidt op het feit dat het protocol je data encrypteert. Wanneer je verbindt met een HTTPS-server kijkt je webbrowser het beveiligingscertificaat van de webpagina na. Je browser onderzoekt of het certificaat afkomstig is van een vertrouwde certificeringsinstantie en zorgt er op deze manier voor dat je met de juiste website verbonden bent.

Privacy

Wanneer je gevoelige informatie verstuurt via een HTTPS-verbinding kan niemand meelezen wat je schrijft. Bovendien biedt het protocol bijkomende privacy ten opzichte van http. 

Nog een praktijk waartegen HTTPS je beschermt, is de injectie van extra advertenties in websites

Google doet er nog een schepje bovenop en maakt HTTP onaantrekkelijk door websites te straffen die het minder veilige protocol gebruiken. Websites die HTTPS niet gebruiken, worden als onveilig geklasseerd, wat je in Chrome naast de adresbalk kan zien. Webpagina’s die HTTPS gebruiken, verdienen een slotje en het ‘Veilig’-label.

https voor uw website aanvragen